De Grote Poëzieprijs

  • Beste Nederlandstalige dichtbundel van het jaar wint € 25.000,-
  • Bundelprijs open voor uitgaven in eigen beheer
  • Inzendtermijn sluit op 31 december a.s.
  • Nominaties op 6 februari, uitreiking op 16 juni 2019


Met veel plezier roepen Poetry International, School der Poëzie en Maatschappij der Nederlandse Letterkunde De Grote Poëzieprijs in het leven. De Grote Poëzieprijs volgt de VSB Poëzieprijs op als dé prijs voor Nederlandstalige poëzie en bekroont de beste Nederlandstalige bundel van het jaar met een bedrag van € 25.000,-. Het streven is om De Grote Poëzieprijs in de periode 2020 – 2025 uit te laten groeien tot De Grote Poëzieprijzen, een groots en veelzijdig jaarlijks evenement dat prijzen uitreikt voor de beste Nederlandstalige bundel, maar ook voor het beste poëziedebuut, het beste gedicht en de beste Spoken Word act of artiest in het taalgebied, in combinatie met een publieks- en jongerenprijs.

De Grote Poëzieprijs is een prijs van, voor en door het werkveld van de Nederlandstalige poëzie. Belangrijkste doelstelling is om met bestaande en nieuwe partners uit te groeien tot een platform dat even levendig en veelzijdig is als de Nederlandstalige poëzie zelf om zo die poëzie met kracht over het voetlicht te brengen. Aan De Grote Poëzieprijs zijn daarom ook inspirerende educatieve en publieksprogramma’s verbonden die naast genomineerde bundels en dichters steeds ook de actuele ‘Staat van de poëzie’ presenteren.


Bundels in eigen beheer

Voor de Grote Poëzieprijs 2019 beoordeelt een vijfkoppige jury, benoemd door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, Nederlandstalige bundels die zijn verschenen tussen 1 september 2017 en 31 december 2018. Voor De Grote Poëzieprijs kunnen voor het eerst ook bundels uitgegeven in eigen beheer worden ingezonden. Nieuw is ook het deelnamebedrag van € 75,- per ingezonden titel, geld dat direct voor de organisatie van de prijs wordt gebruikt. Bundels kunnen tot en met 31 december a.s. voor deelname worden aangeboden. Details over deelname staan in het juryreglement.


Nominaties en presentaties in het land

De jury van De Grote Poëzieprijs 2019 nomineert op 6 februari a.s. – de laatste dag van de Poëzieweek - vijf bundels. De bekendmaking maakt deel uit van het uitreikingsprogramma van de tiende editie van de Turing Gedichtenwedstrijd in de Rode Hoed in Amsterdam. In maart, april en mei zijn in het kader van de prijs verschillende poëziepresentaties en educatieve programma’s te zien. De uitreiking van de eerste editie van De Grote Poëzieprijs vindt op zondag 16 juni a.s. plaats tijdens het feestelijke 50e Poetry International Festival Rotterdam.